LordofAndromeda
Megalarus
Süper Admin
Cesaret edemezsen başaramazsın.
|
 |
« : 13 Aralık 2008, 16:07:46 » |
|
A.Ocak Terimleri
Alt : Taşın üretim sırasında oturduğu tarafıdır. Alın : Taşın çıkıntı yapan en ileri yüzüdür. Arka : Taşın yüzüne paralel arka yüzüdür. Astar : Taşın arkasına başka malzeme ile yapılan dolgudur. Ayrılım Yüzeyi : Tabakalı taşlardaki, tabakalar arasındaki belirgin süreksizlik yüzeyidir. Bank : İki yatak yüzeyi arasında kalan taş tabakasıdır. Birleştirici : Taşı oluşturan parçaları dağılmayacak şekilde birbiriyle bağlayan doğal çime todur. Çürük Dolgu : Taş boşluklarına kendi direncinden az direnci olan bir malzemenin dolmasıdır. Fay Yüzeyi : Hareket geçirmiş süreksizlik (çatlak) yüzeyidir. Killi Damar : Tabaka içinde genellikle tabaka yüzeyine paralel olan, değişen şekil ve kalınlıktaki ve yapıştırıcı kabiliyeti az olan killi damardır. Kovan Boşluk : Taşın doğal oluşumdaki iri tekil boşluklardır. Kuyruk : Ocaktaki üretim sırasında, taşın arka yüzeyinden sonra devam eden kısmıdır. Ocak : Her cins taşın doğal olarak, bulunduğu yerden istenilen özellikte çıkarılması için yerkabuğuna, üstü havaya açık veya kapalı özel şekil verilmesidir. Ocak Ağzı : Ocak açılırken yabancı veya çürük ortamdan geçilip istenilen kaliteye ulaşılıncaya kadar zemine şekil verilmesidir. Ocak Ağzı Malzemesi : Ocak ağzı kazısından çıkan düşük özellikteki malzemedir. Ocak Artığı : Belirli amaca hizmet edecek özellikte açılmış ocaklarda beklenen amaca yaramayan taşlardır. Ocak Dibi : Esas taşın istenilen kalitesinin sonu olup, başka bir taş türüne erişilen yüzdür. Ocak Suyu : Taşın ocaktan çıktığı anda sahip olduğu sudur. Peteksel Boşluk : Taşın doğal yapısında oluşmuş irili ufaklı çoğul boşluklardır. Renkli Damar : Taştaki çatlakların birleştirici maddelerle dolmasından meydana gelen damarlardır. Sağlam Damar : Taşın oluşu sırasında ya da oluşundan sonra kazanılmış, sıkı kenetlenmiş süreksizliktir. Sağlam Dolgu : Taş boşluklarına kendi direncine yakın direnci olan bir malzemenin dolmasıdır. Tabakalanma Yüzeyi : Taşın tortulaştığı yüzeydir. Tel Damar : Taş içinde çeşitli şekillerde olabilen, ince metalik maden damarlarıdır. Ters Damar Taşı : Tortul taşlarda görülen tabakalaşma konumlarının yön değiştirmesidir. Yan : Taşın yüzüne bitişik tarafıdır. Yatay Yüzeyi : Ocakta taş tabakalarının birbirine yaslandığı yüzeydir. Yumuşak Tel Damar : Taş içinde çeşitli şekillerde olabilen, yumuşak maddelerden oluşan ince damarlardır. Yüz : Taşın üretim yerinde görünen en büyük yüzeyidir.
B. İşletme Terimleri
Çekiçleme : Sadece çekiş kullanılarak taşların işlenmesidir. Dik Damar Kesim : Taşın tabakalanma yüzeyine dik kesimidir. Düz Damar Kesim : Taşın tabakalanma yüzeyine paralel kesimdir. Gönyeleme : Taşın bir kenarının düzeltilerek, gönye ile diğer kenarının düzeltilmesidir. İşleme Sundurması : Taş işleme amaçlı, sadece üstü kapalı yerlerdir. İşletme Atölyesi : Taş işle amaçlı, üstü ve yanları kapalı yapılardır. İşletme : Ocakta istenen boyutta ve nitelikte blok elde edilinceye kadar yapılan işlemlerin toplamıdır. Kalemli : Taşların üretim yerinde görünen yüzlerinin kalemle işlenmiş halidir. Kenet Yuvası : Madeni kenetlerin taşa bağlanması için açılan yuvalardır. Lamba : Kenedin girintili tarafıdır. Madeni Kenet : Taşları kenetleyen özel madeni parçalardır. Midizli : Taşların üretim yerinde görünen yüzlerinin midizli işlenmiş halidir Mucartalı : Taşların üretim yerinde görünen yüzlerinin mucarta ile işlenmiş halidir. Murçlama : Taşların murçla işlenmesidir. Murçlu : Taşların üretim yerinde görünen yüzlerinin murçla işlenmesidir. Pah : Taş köşelerinin, iki yüzeyden eşit uzaklıkta olacak şekilde, en fazla 5 genişlikteki düzlemle kesilmesidir. Suyuna Kesim : Taşın yatak yüzeyine paralel kesimidir. Taş Kenet : İki taşın bitiminde istenilen bir doğrultuda taşlardan birinin diğerine göre hareketini, yabancı madde kullanılmaksızın, önlemek amacı ile taşlara verilen şekildir. Taraklama : Taşların tarakla işlenmesidir. Taraklı : Taşların üretim yerinde görünen yüzlerinin tarakla işlenmiş halidir. Yonma : Taşların el aletleriyle ve işçiler tarafından gerekli şekilde yontulmasıdır. Yonu Yüzeyleri : Yonulmuş taş, elle yonulanlara, el yonusu denir. Yüzleme : İki kesişen kenarın kalemle doğrultularak taş yüzü düzleminin belirtilmesidir.
C. İşleme Aletleri Terimleri
Çekiç : 3 - 5 kg ağırlığında iki başı düz çelik tokmaktır. Kalem : 20-30 cm boyunda yassı ve keskin uçlu, çelikten yapılmış taş işleme aletidir. Kama : Ağzı geniş ve keskin, kısa boylu, meşe veya çelikten yapılmış ayırma aletidir. Keski ucu : Yassı fakat keskin olmayan kalemdir. Keskin Varyoz : İki başı sivri olan varyozdur. Küskü : Sivri veya yassı uçlu 0.5-1 m boyunda, çelikten yapılmış delme veya yarma aletidir. Midiz : İki ağzı keskin ve dişli çekiçtir. Mil : Yassı veya sivri uçlu 2-3 m boyunda çelikten yapılmış delme aletidir. Mucarta : İki ağzı yassı ve dişli çekiçtir. Murç : 1-2 cm çapında 20-30 cm boyun sivri uçlu, çelikten yapılmış taş işleme aletidir. Sivri Varyoz : İki başı keskin olan varyozdur. Tarak : Ucu dişli kalemdir. Varyoz : 10 - 12 kg ağırlığında iki başı düz çelik tokmaktadır.
D. İşlenmiş Taş Terimleri
Çekiçle Yüzlenmiş Mozaik Taş (Çekiçleme Mozaiki) : Üretim yüzünün bilinen bir kural gereğince şekillendirilmesi için, taşların yüzlerinin ve yanlarının çekiçle düzeltilmiş halidir. Çerçeveli Yonu : Taşın derz kenarının kalemle dar bir şerit halinde işlenmiş olanıdır. İnce Yonu : Taş yüzeyinin üretim yüzeyine paralel olarak, yanlarının 5-10 cm derinliğine kadar kalem, tarak, mucarta ve midizle işlenmesidir. Kaba Yonu : Taş yüzlerinin üretim yüzeyine paralel olarak tamamen ve taş yanlarının 3-5 cm derinlikte çekiç, murç ve keski ile işlenmesidir. Kesme Taş : Bütün yüzleri ön, arka, alt, üst ve yanları ince yonu olarak işlenmiş taşladır. Moloz Taşlar : Ocak çıkarılan ve bir işçinin kaldırıp işleyebileceği boyutta kırılan (en çok 100 kg) inşaata elverişli tabii taşlardır. Taş Blok : Moloz taşlardan daha büyük boyutta, doğal taşların oçaktan çıkarıldığı halidir. Taş Tomruk : Taş blokların kullanılacağı amaca göre varyoz, çekiç ve kama ile kabaca yontularak az çok geometrik şekillendirilmiş halidir. Taslak : İstenilen şekli verecek şablonlardan 1-5 cm paylı olarak kabaca işlenmiş taş tomrukladır.
|