';
INSAATICA ARAMA

Sayfa: 1 2 [3] 4   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Asfalt Yol Mu, Betonarme Yol Mu?  (Okunma Sayısı 8235 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
cngvr
Forum Yenisi
*

« Yanıtla #16 : 13 Mart 2008, 07:40:38 »

Merhabalar, konuyu dikkatlice okuduktan sonra ben de bir iki bir sey yazmak istedim. Asfalt ile beton yol arasindaki temel farkliliklar ortaya koyulmus, ben sadece hiz konusundan ve dayanikliligini artiracak yontemden bahsetmek istiyorum. Ankara- istanbul otoyolunu dokme beton ile yapmak cok uzun surebilir tabi ama bunun yerine hazir beton (precast pavement) ile yapilirsa hem cok hizli yapilmis olur hemde hazir betonun ustunluklerinden faydalanmis olunur.

RAPIDSHARE PREMIUM İLE SINIRSIZ VE BEKLEMEDEN İNDİR / BECOME A PREMIUM MEMBER
« Son Düzenleme: 10 Aralık 2008, 23:55:37 Gönderen: Project Manager » Logged
fbblade
Foruma Isınan Üye
*

« Yanıtla #17 : 10 Mayıs 2008, 03:18:51 »

yola dökulen betonun sınıfını ögrenebilirmiyim? beton yollar duydugum kadarıyla 50 seneye kadar ömrü varmış kesinlikle çok daha avantajlı
« Son Düzenleme: 10 Aralık 2008, 23:56:43 Gönderen: Project Manager » Logged
Icarus
V.I.P Üye
*

« Yanıtla #18 : 10 Mayıs 2008, 03:33:19 »

Kullanım yerine, çevre şartlarına ve amacna göre beton sınıfı da değişecektir.
« Son Düzenleme: 10 Aralık 2008, 23:56:47 Gönderen: Project Manager » Logged
irfant
Forum Yenisi
*

« Yanıtla #19 : 05 Ekim 2008, 02:26:11 »

konuya neresinden dahiil olduğumu bilmek için bir kaç mesajı okudum.

belki yazılmış olabilir ama eklemek istediğim bir kaç nokta var. öncelikle beton yol maliyetinin daha az olduğu şeklinde bir mesaj okudum. yol üst tabakası anlamında evet doğru fakat beton yolların altından geçecek olan tüm altyapılar için galeri sistemi kurulması gerekli olabilir. yani yeni bir hat çekilme işlemi yaparken yolu tekrar bozmamak için altyapı tesisi mevcut galeri boşluğundan geçirilir. avantajı kazı ve dolgu maliyeti olmaması yama işlemi gerektirmemesi fakat ilk hesapta asfalttan daha pahalı olacağı aşikar. örnekle açıklayım doğalgaz hayatımıza gireli fazla olmadı. 1985 yılında yapılmış olduğunu varsaydığımız bir asfalt yol kesilerek kazılarak hat geçirildi dolgu yapıldı binder asfaltı serildi ve aşınma atıldı derken asfalt maliyetimiz iki katına çıkmış oldu. beton yol uzun vadede kendini amorti eden faydalı bir sistemdir. fakat galeri sistemi ister. dolayısıyla yapılaşmış alanlarda uygulamak altyapıyı yenileme zorunluluğu doğurur fakat yeni yapılaşan alanlar için özellikle sanayi bölgeleri için idealdir.
diğer taraftan asfalt çok dikkatli işçilik isteyen bir malzemedir. yeni atılan asfaltın kenarlarına mutlaka bordür yapılmalıdır. alt temel tabakasında net sıkışma sağlandıktan sonra üst temel atılmalı ve mutlaka kontrol edilerek çamur ve ya oynak zeminler iyileştirilmedlir. asfalt yama yapım işide iki kürek asfaltı yola sıkıştırıp sermekten ibaret değildir. kusan asfaltın etrafındaki çatlaklardan en az 40 cm açılara düzün kesim yapılmalı, alt malzeme sert zemine kadar boşaltılırak stabilize edilmeli ve binder atılmadılır. emisyon ile kenar noktalar ve binder üstü boyanarak aşınma atılmalıdır. su sızma ihtimali ortadan kaldırılmalıdır. yama sağlıklı bir iş değildir arkadaslar. bozulma riski çok yüksektir. asfalt maliyeti açısından ve petrol ürünü olması sebebiyle ülkemizin dışa bağımlılığına bir etkendir.
aslında daha detay noktalar var ama uzatmadan fikrimi yazmak istiyorum. şimdi galeri sistemi asfalt ile kullanılamaz mı  diye soran arkadslarım mutlaka vardır.. bende onlara galeri sistemini yaptıktan sonra asfalta gerek kalmadığını düşündüğümü bu açıdan betonun daha makul olacağını söylemek isterim...
yol medeniyet sembolüdür.
ayrıca konu ile ilgili eksik bilgim ve ya yanlış bilgim olabilir tecrübeli meslektaşlarımdan yardımcı olmalarını eksikleri mi söylemelerini ve yanlışlarımı ikaz etmelerini rica ediyorum.
« Son Düzenleme: 10 Aralık 2008, 23:56:50 Gönderen: Project Manager » Logged
hande26
Forum Yenisi
*

« Yanıtla #20 : 10 Kasım 2008, 20:47:55 »

ben henüz öğrenciyim ve btitrmemi ulaştırma üzerine yapmayı planladığımdan bu konuları sıkça araştırmaya çalışıyorm. proflarımızın ve ulaştırma mühendislerinin ortak kanısı betonarme yolların cok daha dayanıklı ve asfalt yollara göre 2 kat daha uzun ömürlü olduğu yönünde ki biz bunu aslında yaptığımız laboratuvar deneylerimizde de gözlemleyebiliyoruz. Ancak life engineering sitesinde okuduğum bir makalede yapılan yeni enerji tasarufu araştırmalarında asfalt yolun enerji kaynağı olarak kullanılabileceği saptanmış. gün ışığında betonarme yollara göre daha kolay ısınan ve ısıyı uzun süre hatta gece boyunca bünyesinde tutan asfalt yolların altına bakırdan yapılmış bir tesisatl şehir şebeke suyunun ısıtılması yani asfaltta toplanan ısı enerjisinin kullanılması projeendirilmiş. böyle düşününe uygun şartlarda uygun kalitede serilecek ir asfalt kaplamanın beton kaplamadan çok daha faydalı olabileceğini düşünüyorum
« Son Düzenleme: 10 Aralık 2008, 23:56:54 Gönderen: Project Manager » Logged
volkanozobut
Forum Gezgini
*

« Yanıtla #21 : 11 Kasım 2008, 04:17:49 »

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
Aksiyon Dergisi

bu konuyla ilgili aksiyon haftalık haber dergisinin; Türkiye'nin ilk iki kilometrelik betonarme deneme yolundan sonra, 04.10.2004 tarihinde yayınlamış olduğu haberi okumanızda fayda var.

Not:Çok uzun diye buraya almıyorum ama gerçekten aradaki farkları güzel özetlemişler.Ve okuyunca Türkiye'nin dünyaya göre beton yol üretimde ne kadar geride kaldığını görüyoruz.

Fikrimi sorarsanız kesinlikle beton yol.
« Son Düzenleme: 10 Aralık 2008, 23:56:56 Gönderen: Project Manager » Logged
İmyunus
Forum Yenisi
*

« Yanıtla #22 : 10 Aralık 2008, 18:43:24 »

ARKADAŞLAR YARDIMINIZA İHTİYACIM VAR. BETON VE ASFALT YOLLARIN EKONOMİK KARŞILAŞTIRILMASIYLA İLGİLİ Bİ SUNUM YAPMAM GEREK. BANA KAYNAK GÖSTEREBİLECEK OLANINIZ VARMI ACABA? NETTE ARAMAYA ÇALIŞTIM AMA HENÜZ TAM MANASIYLA BULAMADIM.
« Son Düzenleme: 10 Aralık 2008, 23:56:59 Gönderen: Project Manager » Logged
hidrokolik
Forum Heveslisi
*

« Yanıtla #23 : 10 Aralık 2008, 22:28:02 »

Alinti:İmyunus tarafindan gönderildi.
ARKADAŞLAR YARDIMINIZA İHTİYACIM VAR. BETON VE ASFALT YOLLARIN EKONOMİK KARŞILAŞTIRILMASIYLA İLGİLİ Bİ SUNUM YAPMAM GEREK. BANA KAYNAK GÖSTEREBİLECEK OLANINIZ VARMI ACABA? NETTE ARAMAYA ÇALIŞTIM AMA HENÜZ TAM MANASIYLA BULAMADIM.
  derli toplu olarak bulunur mu bilmiyorum ama arşivimde iki yolun fuel ihtiyacı yönünden kıyaslaması var ingilizce olarak,çeviride sorun olursa yardımcı olurum.
www.pavement.com/Downloads/QDs/QD023P%20-%20Conserving%20Fuel%20in%20the%20Road.pdf

ayrıca yine çok güzel bir kıyaslama;
« Son Düzenleme: 10 Aralık 2008, 23:57:02 Gönderen: Project Manager » Logged
Sayfa: 1 2 [3] 4   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: