';
INSAATICA ARAMA-INSAATICA SEARCH
inşaat mühendisliği reklam, mimarlık reklam

mavi dünya bilgisayar kursları
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yapı Denetimi Uygulanamıyor Mu ?  (Okunma Sayısı 7335 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Project Manager
Erdem
Yönetici
*

İmkansız Sadece Zaman Alır

« : 17 Aralık 2007, 19:31:41 »

Binaları ölülere denetletmişler!

Yapı denetiminde skandal tablo: Yapı denetim şirketleri, vefat eden denetçilerini binaları hâlâ denetliyormuş gibi göstermiş. Görme engelli kişiye denetçi belgesi verilmiş!

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor
Resimleri Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap

Deprem riskinin yüksek olduğu 19 ildeki binaların teknik incelemesini ve mevzuata uygunluğunu kontrol etmekle yükümlü olan yapı denetim şirketlerine ilişkin incelemeler, "denetim skandalı"nı ortaya çıkardı. Geçen yılın 12, bu yılın ilk 6 ayında 4 firmanın, vefat eden denetçilerini binaları hâlâ denetliyormuş gibi gösterdiği saptandı. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, firmaların "ölülere denetlettiği" onlarca bina hakkında soruşturma başlattı.

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, kaçak yapılaşmayı ve depreme dayanıksız bina inşasını engellemesi gereken yapı denetim firmalarını denetledi. Bazı denetçilerin denetlemekle sorumlu olduğu inşaatın yerini dahi bilmediği belirlendi.

Bakanlık 2007'de 304, 2006'da 382 yapı denetim firmasını inceledi. Geçen yıl ve bu yılın ilk 10 ayında mevzuata aykırı hareket eden toplam 205 firmanın faaliyeti yasaklandı. 31 firmanın yapı denetim belgesi iptal edildi.

Yasaklama gerekçeleri arasında ruhsatsız bina yapımına göz yummak, yapının mevzuata uygun olup olmadığını denetlememek, arazinin zemin yapısını ve uygulama projelerini incelememek, idareye gerekli raporları vermemek, sahte imza kullanmak ve vefat eden denetçileri proje başında göstermek yer aldı.

Mevcut Yapı Denetim Kanunu ve ilgili yönetmeliklere göre, denetçi, mühendis ve mimar vefat ettiğinde ya da herhangi bir başka gerekçeyle yapı ile ilişkisi kesildiğinde 3 gün içinde bildirilmesi ve 30 gün içinde boş kalan görevin doldurulması gerekiyor.

İncelemeye göre, 2006'da 12, 2007'de 4 firma vefat eden denetçileri zamanında bildirmedi. Söz konusu denetçileri görev başında gösteren firmalara ve kusurlu olan bakanlık personeline ilişkin dosyalar Teftiş Kurulu'na sevk edildi. Firmaların sorumluluğunda olan binalar incelemeye alındı.

Bakanlığın yapı denetimleri sırasında, gerekli evrakı sağlayarak yapı denetim belgesi alan denetçilerden birinin görme engelli olduğu ortaya çıktı. Bakanlık, bu kişinin denetim belgesini iptal etti ve bu görevli tarafından onaylanan binaları incelemeye aldı.

752 firma faaliyette

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı verilerine göre, aralarında Adana, Ankara, Antalya, Düzce, İzmir, İstanbul ve Kocaeli'nin de bulunduğu 19 ilde toplam 752 yapı denetim firması faaliyet gösteriyor. En fazla yapı denetim firmasının bulunduğu şehir 277 firma ile İstanbul... İstanbul'u 195 firma ile Ankara, 61 firma ile İzmir takip ediyor. 19 ilde toplam 13 bin 159 denetçi, 10 bin 222 yardımcı kontrol elamanı görev yapıyor.

GÜLÇİN ÜSTÜN/Ankara

FORUMA RESİM EKLEME
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
FORUMA YOUTUBE VİDEO EKLEME
RAPIDSHARE KULLANIMI
LųŦHФЯ
Ateşle Yaklaşma!!
Süper Admin
*

« Yanıtla #1 : 17 Aralık 2007, 20:00:38 »

her uygulamada olduğu gibi bunda da satır aralarında kalan boşlukları değerlendirmekten hiç çekinmiyor benim meleketimin insanı ne diyelim bişeyler düzelecek de çok zaman var sanki...

Tavsiye Ettiğim Statik Analiz Programları
İstinat Duvarı Yapılarının Analiz ve Çizim Programı

irfant
Forum Yenisi
*

« Yanıtla #2 : 25 Ocak 2008, 00:39:44 »

5 tane eleman 40 tane imzacı 720000 metrekare inşaat.. sizce denetleme nasıl oluyor?
casus62
Foruma Isınmış üye
*

« Yanıtla #3 : 25 Ocak 2008, 01:30:21 »

yapı denetimi denetim oluyomuş gibi görünsün diye kurulmuş bir kuruluştur.

ALEMİN ETİKET OLDUĞU YERDE FİYATI BİZ KOYARIZ
ideotequee
Foruma Isınmış üye
*

« Yanıtla #4 : 25 Ocak 2008, 13:55:34 »

deprem öldürmez insan öldürür lafınını boşuna söylemiyorlar.paylaşım için teşekkürler

ve ben bozuk paraydım anlaşılamadan ciklet oldum...
tcgburak
Foruma Isınan Üye
*

« Yanıtla #5 : 19 Mart 2008, 16:17:43 »

Aslında yapıdenetim bizim ülkemiz için yüz kızartıcı bir durumdur çünkü bu denetlenemeyen ve tehlikeli yapıların yapıldığının  ve devletin yetersiz kaldığının bir göstergesidir ama buda bizim ülkemizin bi gerçeği baksanıza kimlere denetçi belgesi veriliyor.Ailem de yapıdenetim ile uğraşan insanlar var ve dolayısı ile benimde biraz alakam olmuşoluyor bu işle.ve malesef çoğu kişi görevini yerine getiren denetçileri bile dinlemiyor sonuçlarıda ortada!!!!
armedesign
Moderatör
*

« Yanıtla #6 : 02 Ağustos 2008, 18:38:03 »

sonuçta ortada bir rant bir parasöz konusu olunca millet sektörü kuruyo denetleme falan hikaye kalıyo ve geride binlerce masum insanın enkaz altındaki cesedi......

İnşaat Sektörü Güncel Haber Sitesi
setite
Foruma Isınan Üye
*

« Yanıtla #7 : 02 Ağustos 2008, 20:40:57 »

Başımdan geçen bir olayı paylaşmak istiyorum: İsmi lazım değil bir şehrin bir yerinde yine ismi lazım olmayan bir kooperatifin inşaatı 1991 yılında başladıktan sonra ödenek eksikliğinden tam 9 yıl önce çok az eksiği varken durdurulmuş.9 yıl içinde eksikler tamamlanmış ve oturma ruhsatına sıra gelmiş.Bu esnada temel üstü vizesi sürekli uzatıldığı için yapı denetime girmiyormuş bu binalar (43 adet 180 m2 dubleks ev) Evler o kadar kötü yapılmış ki deneyimli bir mühendis sadece bakarak bile binaların çürük olduğunu anlayabiliyormuş (düşünün artık görüntüyü) Sonra kooperatif başkanı mühendise demiş ki : - Biz proje müelliflerini ayarladık.Proje müellifliği raporu vermiyorlar ama muvafakatname verecekler.Sana versinler biz de seni fenni mesul yapalım.Zaten zemin etüdü ve karot deneylerini yaptırdık (sonradan bu deney sonuçlarının projeye uygun çıkması için laboratuarlar çalışanlarının 'motive edildiğini' öğreniyorum) Al sana villa başına 2500 ytl (107500 ytl toplamda) at şu imzaları hepimiz kurtulalım.Bu mühendis teklifi yapan kişiye bu parayı nereye yerleştirmesi gerektiğini (anladınız siz onu) efendice anlattıktan sonra şikayet etmiş.İki kez ölüm tehlikesi atlatmış.Mahkemelerde sürünmüş.En sonunda binaların tüm işlemlerinin halledildiğini ve insanların yerleştiklerini dehşetle izlemiş.Yetmemiş bizzat ev sahipleriyle konuşmuş.Bir tanesinden aldığı cevap tüylerini diken diken etmiş : Sana ne evladım ölürsek biz ölücez.Mühendis tiksinmiş bu sistemden.Oturup bunları yazmış kendisini anlayabilecek insanlara.Nokta.
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntülenme Son Mesaj
Yapı Denetimi Uygulama Usul ve Esasları Yönetmeliği Yönetmelikler-Kanunlar-Şartnameler mydurgun 0 1766 Son Mesaj 10 Eylül 2007, 18:44:06
Gönderen: mydurgun
Yapı Denetimi Nedir ? Yapı Denetim mydurgun 4 3229 Son Mesaj 20 Ocak 2010, 20:20:08
Gönderen: mydurgun
Yapı Denetimi Yapı Denetim Project Manager 0 1381 Son Mesaj 20 Haziran 2008, 14:24:38
Gönderen: Project Manager
Yapım Hataları, Yapı Denetimi ve Yapıların Onarımı Yapı Foto Hata armedesign 2 1506 Son Mesaj 08 Şubat 2009, 12:12:05
Gönderen: pentagon_35
Yapı Denetimi Sempozyumu (İstanbul) Fuarlar-Seminerler-Etkinlikler (İnşaat Mühendisliği) Project Manager 0 416 Son Mesaj 17 Kasım 2009, 11:53:18
Gönderen: Project Manager